A zsíros étel megmentése nem lehetetlen – sőt, néhány jól bevált konyhai trükkel pillanatok alatt minimalizálhatod a túlzott olajat, zsírt. Egy szelet kenyér, néhány kanál, esetleg rizs vagy papírtörlő is segíthet helyrehozni az elrontott fogást!
Mindannyiunkkal előfordult már: egy pörkölt, egy leves vagy éppen egy ragu elkészítése után rádöbbenünk, hogy túl sok zsiradék került az ételbe. A túl zsíros fogások nemcsak nehezebben emészthetők, de sokak számára étvágygerjesztőnek sem nevezhetők. Főleg, ha a tányér szélén vastag olajréteg úszik, vagy minden falat után zsíros érzet marad a szánkban.
Szerencsére nem kell kidobni a teljes főztöt. A zsíros étel megmentése egyszerűbb, mint hinnéd – csak néhány apró trükk és konyhai eszköz kell hozzá.
Zsíros étel megmentése – Praktikus módszerek
Sok háziasszony pánikba esik, ha egy étel túl zsírosra sikerül, pedig néhány praktikus és gyors megoldással teljesen újjá lehet varázsolni a fogást. A lényeg, hogy ne hagyjuk túl sokáig állni a zsíros ételt hűtés nélkül – minél előbb beavatkozunk, annál jobb eredményt érhetünk el.
Papírtörlő – gyors felszívás
Egy darab papírtörlőt óvatosan helyezz a zsíros étel tetejére, ez azonnal felszívja a felületén lebegő zsírréteget. Ügyelj rá, hogy ne hagyd benne túl sokáig, és csak a felszínt érintse, nehogy szétszakadjon.
Kenyérszelet – meglepően hatékony
Egy szelet fehérkenyér is remekül működik. Helyezd az étel tetejére néhány percre – a kenyér magába szívja a felesleges zsírt, majd egyszerűen eltávolíthatod.
Kanalazás lehűtés után
Ha van időd, tedd hűtőbe az ételt 1-2 órára. A zsír a felszínen megszilárdul, és egy kanállal könnyedén leszedhető. Ez a módszer különösen jól működik pörköltek, raguk és levesek esetében.
Rizs – természetes zsírfelszívó
Tegyél néhány evőkanál főtt rizst az ételbe, és pár perc múlva szedd ki. A rizs magába szívja a zsírt, különösen, ha már kicsit kihűlt az étel. Ne hagyd benne túl sokáig, különben pépessé válhat.
Jeges trükk
Ha nincs időd lehűteni az ételt, csomagolj néhány jégkockát egy nejlonzacskóba, majd húzd végig az étel tetején. A hideg hatására a zsír gyorsan megszilárdul, így könnyebben eltávolítható.
Tippek, hogy legközelebb ne legyen túl zsíros az étel
Ha már egyszer megtörtént a baj, fontos tanulni belőle. A legjobb lépés a megelőzés: egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető, hogy újra túl sok zsír kerüljön a fazékba.
Mérd ki a zsiradékot
Sokszor „érzésre” adagoljuk az olajat vagy a zsírt, ami könnyen túlzásba vihető. Használj evőkanalat vagy mérőpoharat, így pontosabban kontrollálhatod a mennyiséget.
Használj zsírszegény húsrészeket
A sertéscombbal vagy csirkemellel készült ételek kevésbé lesznek zsírosak, mint például a császárszalonnával vagy tarjával készültek.
Hőfok és pirítás
Kerüld a túl hosszú ideig tartó zsiradékban pirítást. Elég csak éppen addig sütni az alapanyagokat, amíg megkapják a színt – utána a főzés alatt is kiengedik zsírtartalmukat.
Előfőzés, zsírtalanítás
Zsírosabb húsokat előfőzhetsz, majd leöntheted az első főzővizet – ez segít csökkenteni az ételbe kerülő zsírmennyiséget.
Mikor ne próbálkozz a zsírfelszívással?
Vannak helyzetek, amikor már nem érdemes megmenteni az ételt – például, ha az egész íze zsíros, a textúra túlzottan megváltozott, vagy ha már túl sok módszert próbáltál, és az étel „szétfőtt”. Ilyenkor inkább tanulj a hibából, és legközelebb alkalmazd a megelőzési tippeket.
Olvass még több hasznos cikket Life hack rovatunkban!
Kiemelt kép: Canva

